VERİMLİ ONLİNE DERS ÇALIŞMA NOTLARI
Online ders yapmanın pedagojisi sınıf ortamında ders yapmaktan oldukça farklıdır. Yüz yüze eğitimle birebir aynı süreçle işlemesini ve aynı etkiyi beklemek doğru değildir. Özellikle ilkokul döneminde çocuğun akademik başarısından çok sosyal ve duygusal gelişimine odaklanmak daha doğru olacaktır. Akademik eksiklikler telafi edilebilir ancak sosyal ve duygusal alanda alınan tahribatı onarmak çok daha zordur. Bu süreç içerisinde çocukla daha fazla bağ kurmak, mümkün olduğunca sosyal yönünü desteklemek çok önemlidir.
Daha büyük yaş grupları için online dersten maksimum yararı sağlamak için önerilebilecek birkaç noktayı şu şekilde saymak mümkün olacaktır;
- Öncelikle kendinize derslerinizi dinlemek ve çalışmalarınızı yapmak için özel bir yer belirleyin.
- Çalışma alanınızdan dikkatinizi dağıtacak her türlü gereksiz eşyayı çıkartın. Çalıştığınız alanın yeterince ışık aldığından ve havalandırılmış olduğundan emin olun.
- Yatağımız, ders çalışmak ve online dersleri izlemek için uygun bir yer değildir. Yatak bize uykuyu çağrıştıran bir yer olduğu için dikkatimizin daha aktif olabileceği başka bir çalışma alanı belirlemek daha uygun olacaktır.
- Telefonunuzu tıpkı okul döneminde olduğu gibi kendinizden uzak bir yere koyabilirsiniz. Telefonunuzu uçak moduna almak veya bildirimlerini kapatmak derslere daha iyi konsantre olmanızı sağlar.
- Dersleri dinlerken rahat bir oturuş pozisyonunda olmanız, kambur durmamanız, boynunuza dikkat etmeniz omurga sağlığınız açısından önemli.
- Ders aralarında gözlerinizi dinlendirme ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla cep telefonuna veya televizyona bakmak yerine balkona çıkıp temiz hava almak, bir iki ufak egzersiz yapmak, kan şekerinizi dengeleyecek bir atıştırmalık yemek gibi seçenekler sizin için daha faydalı olacaktır.
- Güne hafif egzersiz ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak, derslerinize daha iyi konsantre olmanızı sağlayacaktır.
- Uyku saatlerini tıpkı okul döneminde olduğu şekilde ayarlamanız önerilir. Gününüzün verimli geçmesinde uykunuzu almış olmanın etkisi oldukça büyüktür.
- Ders sırasında dikkatinizin dağılmaması için aktif dinleme yapmaya özen gösterin. Sınıfta olduğu gibi derse katılım göstermek, aralarda sorular sormak dersteki dikkatinizi korumanızı ve daha iyi öğrenmenizi sağlayacaktır.
- Evde tüm gün pijamayla dolaşmak yerine sevdiğiniz bir kıyafetinizi seçip giyin.
- Hijyeninize dikkat ettiğiniz gibi beslenme düzeninize de dikkate etmeye özen gösterin. Evde kaldığımız süre içerisinde daha az enerji harcadığımız için öğünlerimizi de buna göre düzenlemek faydalı olur. Vitamin ve mineral açısından zengin, besin değeri yüksek gıdalar almanız bağışıklık seviyenizi yükselteceği gibi ruh halinizi de pozitif yönde etkileyecektir. Şekerden mümkün olduğunca uzak durmaya ve yeterince su içmeye özen gösterin.
- Okul döneminde olduğu gibi, ödevlerinizi ve ekstra çalışmalarınızı gün içinde bitirmek zamanınızın geri kalanını ailenize ve sevdiğiniz aktivitelere ayırmanızı sağlayacaktır.
- Zorlandığınız konular için öğretmenlerinizden olduğu gibi arkadaşlarınızdan da yardım isteyebileceğinizi unutmayın. Görüntülü çalışma grupları oluşturarak arkadaşlarınıza olan özleminizi de azaltabilirsiniz.
Unutmayın ki bu geçici bir dönem. Eninde sonunda normal hayatlarımıza geri döneceğiz. Bu geri dönüş gerçekleştiğinde hepimiz evde kaldığımız süreyi nasıl geçirdiğimizin etkisini hissedeceğiz. Bu nedenle bu dönemi aile ilişkilerini geliştirmek, kendimizi tanımak, yeni hobiler edinerek değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
REHBERLİK VE PSİKOLJİK DANIŞMA BÜRO AMİRLİĞİ